Alamat blog

Rausyanfikir, menulis satu artikel yang menarik tentang kapitalisme dan permasalahan susu di Negara China, Juga mengkaitkan dengan penggunaan susu ibu negara China.(mesti klik)

Memang sudah menjadi kebiasaan, rakyat negara perasan maju, menolak susu ibu atas alasan kemodenan. Namun itu bukanlah erti kemodenan yang sebenar,

Rausyanfikir, meyuarakan kebimbangannya tentang tahap pengeluaran susu ibu

Yang saya tahu, jikalau bayi tersebut jarang diberikan susu ibu (breast feeding ), kesannya ialah kuantiti susu ibu yang akan keluar bakal berkurangan dan akhirnya boleh membawa kepada ketidak mampuan langsung untuk mengeluarkan susu oleh ibu tersebut. Kesan ini bertambah parah lagi buat golongan ibu yang bekerjaya.

Ianya boleh dikatakan benar akan tetapi terdapat penyelesaiannya. Susu ibu boleh dipam keluar dan disimpan, dan pengeluaran tidak merosot. Sekiranya ia merosot pun, ada jenis makanan yang boleh memperbanyakkan susu ibu.

"Longan buatan Cina"
hehehe

Kos penyimpanan mungkin agak tinggi kalau yang disimpan itu banyak.

Mungkin Rausyanfikir belum membaca catatan ini






Ikuti perbincangan ratuhati dan Rausyanfiqir di sini





Berpusing!!!!!!

6 komen

  1. Zubli Zainordin // 20 September 2008 9:00 PTG  

    Fitrah...

    Susu ibu, perhatikan peminumnya.

    Peminum susu lembu dan susu tin, begitu juga.

  2. Wawa // 20 September 2008 9:29 PTG  

    Ada satu lawak dari satu blog yang saya baca pasal peminum susu ibu dan susu tin.

    http://h0n3yt0th3b33.blogspot.com/2008/09/theory-breastfeeding-according-to-my.html

    saya paste terus disini lah.

    Harapnya puan tukang punya blog tidak marah nanti.

    ;)

    Theory Breastfeeding according to my Wan

    * Wan is my grandma sebelah my dad from Pahang

    Wan: Anak2 kawe dulu semua menyusu badan, awok sorang jer minum susu tin.

    Abah: Oyeke? tapi susu badan la elok dokter cakap.

    Wan: Dok la. Dalam banyak2 anak kawe awok sorang je Dato. Susu tin la bagus.

    Abah: (Laughing)


    LOL sabau je la nenek haku!

  3. Zubli Zainordin // 20 September 2008 9:31 PTG  

    Patutlah wawa,

    ramai kat sini belum jadi-jadi Dato lagi.

  4. Wawa // 20 September 2008 9:35 PTG  

    tak lama lagi jadi Datuk lah. Datuk bercucu pun boleh la kan.

    :))

  5. Zubli Zainordin // 20 September 2008 10:20 PTG  

    Persoalannya wawa, Mitos tuu.

    Kalau Lactogen ke, Dumex ke, okay gak.

    Mitos ni jenih susu apa ker benda nyer, wahai Hasbullah Pit?

    Adakah ianya lebih baik dari susu Harimau menaip dan susu Harimau tidak menaip?

    Jadi Datuk bercucu tiadalah ertinya jika kechik-kechik minum susu ibu, udah besar minum susu tin berjenama Mitos!

  6. Rausyanfikir // 21 September 2008 12:23 PTG  

    Betul En Sebol. Susu boleh diperah tapi saya suka analogikan fitrah ibu dan bayi dengan keberkatan isteri/ibu masak untuk keluarga.Kita boleh makan diluar tp berkat tangan tu xdak la.Sama mcm breast feeding.Mesti ada hikmah yg mendalam Allah jadikan aktiviti breast feeding ni satu benda yg penting di awal kelahiran bayi.

    Wallahualam.