Alamat blog

Entah mengapa apabila mudin001 menyenaraikan pengulas blognya pada bulan lepas, saya agak tertanya tanya, mengapa di platform blogger tidak boleh berbuat demikian.

Kemudian saya terkenangkan wujudnya wiget top commentator untuk blogger yang menggunakan Yahoo!Pipes, Akan tetapi ianya akan mengambil terlalu banyak data sehingga pengulas yang tidak aktif pun akan nombor 1.

Oleh itu saya ubahsuai Yahoo!Pipes itu daripada mengambil data dari 5000 ulasan terakhir kepada berapa ulasan yang kita suka. Nilai default adalah 200, Maka jadilah Yahoo!Pipes saya.

dengan mengambil kod dari kak jie, maka saya jadikan dia tutorial ringkas.







<script type="text/javascript">
function pipeCallback(obj) {
document.write("<ol>");
var i;
for (i = 0; i < obj.count ; i++)
{
var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'";
var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write("</ol>");
}
</script>
<script src= "http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&
_id=f1f0f719a8b90200a5b84c7073c9fe68&url=http%3A%2F%2FBARISAN-NASIONAL.blogspot.com&num=10&filter=mohdalirustam&numberinput1=200" type="text/javascript"></script>




Sila tukar "BARISAN-NASIONAL", kepada Pakatan Rakyat ataupun nama blog anda.
Anda boleh tukar nombor 10 , mengikut berapa banyak pengunjung aktif yang anda hendak paparkan.

Tukar "mohdalirustam" kepada nama yang anda gunakan untuk menjawap usalan pengunjung seperti "ustazghani".

Sekiranya anda adalah mohdalirustam, tidak perlu tukar apa-apa.

Nilai 200 pada numberiput1 boleh ditukar mengikut kesesuaian blog anda.
sila pilih nilai antara 100 hingga 500.

sekian tutorial.


Apa kelebihan cara begini berbanding cara kakjie?

Pengunjung yang tidak aktif automatik akan jatuh ke bawah. Pengunjung aktif boleh cepat sedikit naik ke atas.




Berpusing!!!!!!

7 komen

  1. Jie // 2 Mei 2008 7:13 PG  

    Pagi tadi dah try dah Sebol, tengok tak ada apa² pun....kena mandi dulu kot..

    :D

  2. mudin001 // 2 Mei 2008 9:10 PG  

    Bro, bertukarlah kepada Wordpress! :)

  3. sebol // 2 Mei 2008 10:24 PG  

    Jie:

    OK gi mandi dulu.
    Kalau tak boleh juga bagitahu ya.

    mudin001:
    Wordpress punya hanya boleh buat top commentatir berdasarkan bulan, akan tetapi saya lagi suka kalau ianya dibuat untuk "1 bulan kebelakangan"

  4. Noushy Syah // 2 Mei 2008 9:06 PTG  

    Greetings and salamz..this is gr8!

    Thanks for sharing..will give it a try!

    Happy weekend.Take care.

  5. sebol // 3 Mei 2008 2:01 PG  

    Noushy syah:

    kalau ada problem, tanya kak jie

  6. merapuman // 3 Mei 2008 1:18 PTG  

    apa lah, mana ada .. wordpress boleh jugak buat top commentator berdasarkan hari. so, kalau kau letak 31 hari, then it will be for the last 31 days.

    he..he.., nama aku ada jugak kat dalam list tu ye :)

  7. sebol // 3 Mei 2008 2:20 PTG  

    merapuman:
    Terima kasih atas maklumat anda.