Alamat blog

Carta ini telah saya buat untuk menggambarkan aliran maklumat blog-blog.
Sila klik pada imej untuk melihat gambar yang lebih jelas.


Carta menunjukkan bagaimana sesuatu catatan blog diangkat oleh robot dan manusia.
Dimana anda?
Ada yang membaca blog satu persatu.
Ada yang membaca blog dari Beras Padu.
Ada yang membaca blog dari pembaca RSS jenama kesukaannya.
Ada yang suka baca upcoming di Negaraku.net

Adakah anda tergolong dalam golongan yang suka membaca blog satu persatu?
Masuk sahaja blog itu, "Alamak belum kemaskini"


Panah yang berwarna biru adalah aliran yang dilakukan oleh manusia, dimana pembaca yang boleh mengangkat sesuatu catatan blog supaya naik. Pembaca di Beras Padu boleh hantar dan undi ke Negaraku.net. Setiap catatan yang popular akan digabungkan dengan catatan yang dipilih secara manual oleh "Editor" Beras Terpilih.

(Editor : mudin , Ezza, Jed dan saya)

Panah berwarna hitam adalah aliran yang dilakukan oleh mesin iaitu menggunakan RSS.
Google Reader menarik suapan dari blog-blog, begitu juga Beras Padu.
Malaysiakita-bm dan The X Blog, dijana tanpa menggunakan manusia yang memilih catatan secara manual. hanya pemiliknya yang menentukan suapan mana yang dia mahu ambil.

Sarawho juga dijana oleh robot.

Petaling Street kes istimewa dimana ianya boleh dihantar secara manual ataupun automatik.

Kalau sebelum ini, catatan terpilih di Beras Terpilih memang bergantung kepada 4 orang "editor " ini, tapi selepas bergabung dengan RSS negaraku.net (Top News), maka sesiapa sahaja pun boleh menentukan catatan mana yang mampu disiarkan di Beras Terpilih, tetapi melalui Negaraku.net. Perlu daftar dahulu.

Anda tidak perlu menjadi blogawan untuk menggunakan negaraku.net ianya terbuka untuk pembaca blog.

Sekira anda sudah daftar dan logmasuk, maka senanglah anda mengundi (fave it) pada mana-mana catatan blog yang anda rasa berkualiti pada

  • laman blog itu sendiri (sekiranya ada wiget Negaraku.net) ATAU
  • laman upcoming / Top News ATAU
  • pada Beras Padu (pada bendera Malaysia kecil).
Terdapat blogawan yang meletakkan wiget Negaraku.net pada blognya seperti Jed Yoong. Sekiranya terdapat mana-mana catatannya yang anda rasa berkualiti, anda boleh klik "GO" untuk hantarkan catatannya bagi pihaknya.

Saya tidak berbohong apabila saya mengatakan saya sudah jatuh cinta dengan Negaraku.net, Lihatlah carta itu, betapa indahnya aliran maklumat.

Diharap Noktah hitam dapat menyediakan wiget lebih kecil dalam satu baris seperti

Fave it(6)
submit GO

Bang Bakaq dulu sudah letak, tetapi dia sudah keluarkan balik, mungkin kerana ia terlalu besar.




Berpusing!!!!!!

13 komen

  1. Jed Yoong // 1 September 2008 1:38 PG  

    wah.
    mind map!!!
    yes i hope to have a smaller fave it button too for negaraku.
    selamat berpuasa.

  2. aeropama dot com // 1 September 2008 4:08 PG  

    kreatif beb...
    sempat kau buat mind map ni

    ps: aku dapati aggregator seperti digg dan negaraku adalah cara plg pantas utk dptkn maklumat yg berguna selain dr enjin carian.

    pss: aku juga sudah jatuh cinta dgn negaraku

  3. hashim habeed // 2 September 2008 8:15 PG  

    Canggih and good
    thank
    Pit.

  4. Nurhidayaty Maidin // 2 September 2008 11:27 PG  

    ternganga saya....

    canggih ..

    kreatif

  5. mudin001 // 2 September 2008 4:56 PTG  

    kamu ni rajin betullah bro. bravo!

    Selamat berRamadhan. :)

  6. Extremist Thinker // 3 September 2008 6:04 PG  

    boleh cuba guna gmbr bendera kecik. tp kalo ade widget lg bgs la kan. huhu!

  7. mek chabang4 // 3 September 2008 11:33 PG  

    ta pahamlah,seminar blogger tak ajar pun.

  8. Hasbullah Pit // 3 September 2008 12:49 PTG  

    mek:
    Tang mana tak faham?
    Tergolong dalam golongan orang baca blog satu persatu?

    Mana2 seminar dalam dunia tak ada diceritakan carta itu.
    Masa Seminar Bloger Melaka dulu, carta sebegitu tak wujud.

  9. majin // 3 September 2008 12:59 PTG  

    info yang sangat menarik. terima kasih

  10. aizam // 4 September 2008 8:58 PTG  

    ok bang sebol... kalau dapat buat artikel ni cantek2 pastu hantar kat mailbox saya InsyaAllah saya akan kepilkan sekali dalam sisipan buku saya penghujung tahun ni.. InsyaAllah..

  11. lochoe // 8 September 2008 2:17 PG  

    salam abang hasbullah :-)

    dah ada dh widget utk bendera yang kecil,

    check kat sini..

    http://ringgittune.blogspot.com/search/label/arkib

    kalau boleh komen jugak ye pasal arkib.tk :-) salam...

  12. Hasbullah Pit // 8 September 2008 2:44 PG  

    lochoe:

    Kalau macam itu, Hampir serupa dengan yang saya guna di Beras Padu.

    Bilangan undian itu hanya noktah hitam yang boleh keluarkan, pasal dia yang tentukan id sesuatu catatan blog.

  13. lochoe // 8 September 2008 2:50 PG  

    owh.. maksudnya abg hasbullah nak widget yang ada undi2... tu ke..??

    sama mcm bookmark.. arkib sebelh pada bookmark button negaraku??

    rasanya saya boleh buat jugak... tengokla kalau ada masa.. boleh je trasfer vote counter disitu... sbb kat rss negaraku ada vote count.. cuba check gadget.. arkib negaraku dlm blog saya...

    ada vote count kat situ kan.. so just tambah link "fave it" disebelah je rasanya.. :-)