Alamat blog

Saya agak ketinggalan rupanya, pada zaman saya masih muda remaja, CPU adalah komponen untuk memproses data. Langsung tidak menyimpan data.

Tanpa disedari fungsi CPU sudah ditambah iaitu boleh menyimpan data.


menurut Malaysiakini

Pendakwa dibenar analisis semula CPU Raja Petra

Mahkamah Sesyen Petaling Jaya hari ini membenarkan permohonan pihak pendakwaan bagi saksi mereka mengekstrak dan menganalisis semula dokumen yang belum dibuka di dalam unit pemprosesan komputer (CPU) dan komputer riba milik Raja Petra Raja Kamaruddin
Saiz cache CPU zaman sekarang sudah bertambah agaknya. Dan boleh ditetapkan untuk menyimpan data.





Berpusing!!!!!!

11 komen

  1. kazasho // 12 November 2008 9:33 PTG  

    For a non IT savvy or IT beginners, CPU to them is the computer/control unit, and cpu that you are talking is processor.

    Its not a problem actually. Even I also learn when I was in standard 1, a computer consist of monitor, keyboard, mouse, and cpu, where as a cpu is the main unit, where hard disks, processor, rams, gc are all located.

  2. mugen89 // 12 November 2008 10:37 PTG  

    CPU sekarang ada caching yang sampai 12mb, nak simpan lagu pun boleh. :P

  3. Hasbullah Pit // 12 November 2008 10:55 PTG  

    mugen89:

    CPU yang banyak core, tak mustahil untuk dimatikan salah satu corenya untuk dijadikan tempat penyimpanan data.

    hehe

  4. Tanpa Nama // 12 November 2008 11:17 PTG  

    kalau lawyer yang tak reti ckp di tepi2 jalan tak pe .. boleh diterima pakai.. tp kalau nk mintak perintah mahkamah pun boleh salah term, susah la.. tak well educated...

    bukankah dlm mahkamah or contract kita kena sebut the exact word that define real meaning.. kalau aku jadi raja petra or lawyer raja petra, aku bagi CPU betul2.. hard disk jgn sentuh. you have no right bastard. hahaha

  5. |1f34|-|1r3 // 12 November 2008 11:41 PTG  

    kazasho, sebenarnya CPU adalah processor. xtahu sama saya salah paham maksud anda atau anda memang salah anggap.

    hasbullah : aku xtahu plak pasal kalau core dimatikan leh simpan data, tp bukan ke kalau kita matikan PC kita atau power takde, semua data akan hilang kecuali dalam hard disk?

  6. Hasbullah Pit // 13 November 2008 12:36 PG  

    |1f34|-|1r3

    Kalau ianya dibina guna konsep flash yang sama dgn micro SD & M2 , tak mustahil.

    Bayangkan dalam CPU ada ruang cache yang bertindak macam kad SD.

    hehe

  7. Kavi // 13 November 2008 9:31 PG  

    haaiiisshhh...

    kalau kat mahkamah pun terjadi begini, macam mana pulak rakyat biasa boleh memahami perkara tersebut?

    kita yang celik IT tahu yang CPU tak sama dengan "casing unit", tapi, macam mana nak buat orang lain faham kalau pakar IT bagi pihak pendakwa pun salah menggunakan terma?

  8. cencurut // 13 November 2008 11:10 PG  

    hahaha... kata pakar forensik kerajaan... lawak betul... istilah pon boleh kantul... camana nie..

    buat malu NISER jer... hahaha...

    pasai tue la ramai staff kat NISER takder certification CISSP... hahaha...

    lain kali ambil ler CISSP punya certification....

    **(gua dah ada CISSP sejak tahun 1993 lagie.)

  9. Mahyudin // 13 November 2008 2:18 PTG  

    Inilah satu contoh isu kecil yang dibesar-besarkan... Faham-faham sendiri dah la... Kalu nak ikutkan salah 'term' yang digunakan, banyak sangat yang salah...

  10. Harimau-Menaip // 15 November 2008 10:13 PG  

    Mahyudin,

    Hang memang baghal...

    ps: aku salah term...nak tulis "pandai" tapi terguna perkataan "baghal".

  11. mountdweller // 15 November 2008 11:16 PG  

    Aku lagi baghal, tak tahu apa-apa. Tahu pakai je!