Alamat blog

Produk Belanda Di Malaysia

3/30/2008 11:44:00 PG | , ,

Mudah sahaja Dr. Mahathir mengajak kita semua memboikot produk belanda dan
Haji Hadi menyeru Pertubuhan Persidangan Islam (OIC), negara-negera Islam dan NGO serta badan dan petubuhan Islam lainnya mengenakan tekanan ke atas Belanda agar bertindak terhadap penerbit filem ini dan meyakinkan dunia Islam bahawa tindakan biadap seumpama ini tidak berulang lagi.

Namun, di mana dia senarai produk Belanda untuk diboikot Rakyat Malaysia?

Mari kita senaraikan:-

Groceries
Ben & Jerry's

Foodsolutions


Knorr

Ladys Choice

Lipton

Ais Krim

Heart

Household

Breeze logo

HBA:

Clear logo

Dove

Fair and Lovely

Lux

Ponds

Rexona

Sunsilk


Tak perlu boikot Dumex/Dugro kerana numica n.v. telah tergadai ke tangan syarikat peranchis "Danone". Belum pasti.

Minta tolong pengunjung memberikan lagi produk belanda untuk diboikot di ruangan Ulasan.

Pautan:
WANNA BOYCOTT DUTCH PRODUCT?
» Al-Banjari Online
MARI BOIKOT PRODUK BELANDA» Selamat Datang ke Blog Dr. Azwan
Fitna: I am boycotting Dutch products» Ikan Pekasam, Cincalok dan kepoklekor....





Berpusing!!!!!!

14 komen

  1. wawa // 30 Mac 2008 1:24 PTG  

    alamak..

    baru plan nak makan kat windmill.

    kena cari port baru nih.

  2. FSO // 30 Mac 2008 3:41 PTG  

    1) Royal Dutch Airlines (KLM)
    2) Philips

    Saya rasa Unilever (Sunsilk, Vaseline, Walls etc) juga dari Belanda Holland. Wallahualam.

  3. rastom // 30 Mac 2008 6:07 PTG  

    Dato Seri Sebol, ingin saya ingatkan bahawa Geert Wilders itu tiadalah dia apa apa standing atau pengaruh besar di dalam parlimen Belanda. Statusnya lebih kurang seperti MP Jasin atau mungkin Shahidan Kassim. Maknanya apa yang dia buat tidak menjadi dasar negeri Belanda. Kerja dia bikin filem itu adalah sesuatu yang diizinkan di dalam demokrasi mereka.Di negeri Belanda kalau ada yang mau bikin filem Tuhan kristian, hindu, buddha atau tuhan viking suka minum air daun ketum dan telan viagra pun tiada apa hal......

    PM Belanda dan golongan cerdik pandai Belanda pun tidak restu kerja si Geert itu. Dia hanya mengundang risiko maut seperti mana yang terjadi kepada Theo Van Gogh.

    Saya cuma lihat isu ini sebagai peluang besar Khalifah PM Pencen untuk mendapat sorotan media. Konon mau juarai gelombang Muslim dunia memboikot barangan Belanda.Sebelum saya boikot barangan Belanda, saya sudah lama boikot cakap orang seperti Khalifah Pencen ini.

    Walaubagaimanapun sebagai menghormati keputusan Kabinet Dato Seri Sebol, saya sebagai Menteri Kekkwa bersetuju untuk memboikot bukan saja barang dari negeri Belanda, tetapi terhadap semua barang dari pada negara EU! Sekian TYDP, saya mohon mencadang.

  4. sebol // 30 Mac 2008 7:04 PTG  

    Mana menteri Luar Negeri Kabinet Bayangan Beras Padu ?

    tak kasi statement pun.
    nanti aku panggil...

  5. Tanpa Nama // 30 Mac 2008 8:57 PTG  

    Bro sebol,ada satu lagi..masa EURO nanti,kita pakat ramai-ramai pulaukan game BElanda, hehe..


    Saya pening betul la bro, tensen pun ader, PM pencen nak tunjuk hero kasik statement klua kat pape,tapi kalau yerpun nak jadik hero sebutla produk apenye..


    Apapun inisiatif baik dari bro memang wajar dicontohi,mari kita sama-sama boikot produk di atas..


    Tapi kalau ayam Belanda kira produk Belanda tak ??

  6. sebol // 30 Mac 2008 9:51 PTG  

    Tanpanama/Anonymous

    TDM tu memang macam tu, saya dah masak gayanya, apabila dia bercakap, kalau boleh dia nak setuju dengan apa yang dia kata.
    Itulah dia.

    TDM tak mahukan kuasa, wang ringgit,
    Dia lebih perlukan persetujuan orang ramai terhadap idea dia.


    Durian belanda, ayam belanda.
    Biarlah lawak sebegitu orang lain yg buat.
    heh

  7. Cikgufarizal // 30 Mac 2008 9:58 PTG  

    Aku ni peminat setia pasukan Belanda. Nampaknya kena bakar ler jersy belanda yang dok ada tu :(

  8. Jie // 31 Mac 2008 8:24 PG  

    Sebol> kakjie masih mencari2 apa produk Belanda yang kakjie guna dalam kehidupan seharian..erk...tak jumpa la..jadi adakah cara ini berkesan?

    Boleh fikirkan cara lain tak?

  9. suealeen // 31 Mac 2008 3:10 PTG  

    [url]http://www.netherlands.org.my/economy_trade/dutch_companies_in[/url]

    cuba masuk link tu.. banyak barangan Belanda ni di Malaysia

  10. suealeen // 1 April 2008 2:10 PTG  

    sebol, pdf tu dah dioffkan ler.. ada apa2 ke? hang ada save tak? kalo ada apa kata buat paparan terus ke blospot..

  11. sebol // 1 April 2008 2:34 PTG  

    suealeen

    dalam tu banyak yg bukan sektor consumer, jadi kita akan memeningkan kepala pemboikot je.

    so aku rasa, baik spesific consumer product.

  12. Jie // 1 April 2008 6:21 PTG  

    alamakkk...tu ice cream guna tagline blog kakjie tu...:p

  13. Tanpa Nama // 7 April 2008 4:16 PTG  

    Salam,
    Kerajaan Malaysia ni cakap jer pandai,senaraikan kat kt paper mainstream la kalau berani product belanda anjing ker,produk israel babi ker...
    company2 yg celaka tipu cop halal,and takde halal...

    Bhs kasau org melaka

  14. mr.fred_smithxx // 10 April 2008 3:52 PTG  

    salam bro sebol..

    erm..baru ingat nak collect model ferrari..x jdila nak gi topup minyak kat shell jap lagi...wahai rakan2 muslimin n muslimat sekalian..mari kita sama2 mBOIKOT BELANDA!!!!...