Alamat blog

Harapnya cerita ini belum basi lagi, kerana Pilihanraya Permatang Pauh sudah berakhir.

Ketika awalnya Arif Shah mengatakan dia sedang sambung belajar di Edison University of Technology, secara jarak jauh kononnya di UK.

Maka berbanggalah dia mengatakan dia sedang belajar PHD dalam surat khabar pada 14 Ogos.



Apabila ramai blogawan mempersoalkan PHDnya, 10 hari selepas keluarnya cerita dia mengambil PHD maka dia pun mengakulah bahawa dia kena tipu.


Calon BN bagi pilihanraya kecil Permatang Pauh, Datuk Arif Shah Omar Shah mengakui tidak menghabiskan pengajiannya di peringkat kedoktoran falsafah atau PhD selepas universiti tempat beliau belajar itu, disyaki menjual diploma dan ijazah palsu.

Beliau menjelaskan demikian selepas timbul persoalan mengenai kelayakan akademiknya.

Ketika ditemui Malaysiakini, beliau berkata, PhD itu tidak diiktiraf, jadi beliau berhenti.

Agaknya bila dia berhenti?Adakah ketika berita dia mengambilPHD, ketika itu dia masih ditipu?
Siapa lagi agaknya yang kena tipu?

Di Malaysia, memang banyak penipuan melalui Internet.
Adalah agak mustahil kalau seseorang itu kena tipu HANYA menggunakan internet.

Dalam kes "Pelaburan Internet" yang popular suatu ketika dulu, yang kena tipu ialah orang yang berurusan dengan orang di dunia nyata dan sebut tentang internet.

Berapa agaknya Arif Shah telah bayar untuk kursus PHDnya itu?

Sebelum ini telah diberitahu, melalui maklumat whois, eut.org.uk adalah milik orang Sungai Dua Pulau Pinang.

Domain name:
eut.org.uk

Registrant:
EUT

Registrant type:
UK Individual

Registrant’s address:
95-4-2
Jalan Sungai Dua
2
Gelugor
PE
11700
MY

Registrar:
eNom, Inc. [Tag = ENOM]
URL: http://www.enom.com

Relevant dates:
Registered on: 14-Feb-2007
Renewal date: 14-Feb-2009
Last updated: 14-Feb-2007




Namun Maklumat whois terkini kali terakhir diubah adalah pada 27 Ogos, sehari selepas pilihanraya Permatang Pauh.


Domain name:
eut.org.uk

Registrant:
EUT

Registrant type:
UK Individual

Registrant's address:
The registrant is a non-trading individual who has opted to have their
address omitted from the WHOIS service.

Registrar:
eNom, Inc. [Tag = ENOM]
URL: http://www.enom.com

Relevant dates:
Registered on: 14-Feb-2007
Renewal date: 14-Feb-2009
Last updated: 27-Aug-2008

Registration status:
Registered until renewal date.

Name servers:
ns1.websmithatp.com
ns2.websmithatp.com




Siapa lagi yang telah kena tipu?
Siapa yang mempengaruhi Arif Shah supaya "sambung belajar" di situ?

Arif Shah mungkin sendiri tahu siapa yang mengajaknya "sambung belajar" disitu. dan orang itulah dalang penipuan ini.

OH, mari masuk sini.http://www.eut.org.uk
Rupanya setelah selesai Pilihanraya Permatang Pauh, "Universiti" itu hidup kembali menanti mangsa.

~$ nslookup www.eut.org.uk
Server: 208.67.222.222
Address: 208.67.222.222#53

Non-authoritative answer:
www.eut.org.uk canonical name = eut.org.uk.
Name: eut.org.uk
Address: 202.71.98.130

~$ nslookup wastp.com
Server: 208.67.222.222
Address: 208.67.222.222#53

Non-authoritative answer:
Name: wastp.com
Address: 208.67.219.132


Apa kaitan dengan http://wsatp.com/ ?

Lihat bagaimana alamat emel secara grafik dipaparkan sefesyen dengan di eut.org.uk.

bandingkan yang ini, dengan yang ini.




Berpusing!!!!!!

3 komen

  1. shaxx // 6 September 2008 12:34 PTG  

    macam2 ada.... camna boleh senag2 percaya benda2 cam tu eh...

  2. rastom // 6 September 2008 2:48 PTG  

    Ahah, macam nak pecah perut aku! Sg Dua punya orang buat Univ Edison. Nak salahkan penipu tak patut sangat..yang ditipu kalau nak buat doctorate, apa masters dia? Takkan tinggi tinggi belajar semakin mudah ditipu. Asas asas analitikal patut adalah kalau mau buah doctorate. Buat busuk nilai PhD sajalah!

  3. True-Leaders.com // 7 September 2008 10:18 PTG  

    To perpetuate the "Dr. Arif Shah" deception, he got someone to actually create a website for this so-called Edison University of Technology.You can see it at http://www.eut.org.uk/

    Unfortunately the aspiring "doctor" was not smart enough and overlooked these things in his scam:

    1. The domain eut.org.uk was registered by someone in Penang who originally gave his address as Sungai Dua, Pg. (This detail has since been removed from the whois record of the domain name.)

    2. The domain is parked at the nameservers of a web development company in Bukit Mertajam (how convenient); the site was probably developed by the same company, http://www.wsatp.com.

    3. Domains's IP address is 202.71.98.130 and IP location: Selangor - Puchong - Telekom Multimedia Of Telekom Malaysia Berhad

    4. Most of the text on the EUT site have been "borrowed" i.e. STOLEN from several other legitimate sites e.g. Honolulu University

    Here is just ONE example:
    Compare the text on:http://www.eut.org.uk/http://www.eut.org.uk/about-eut.html
    with this:http://www.honolulu-university.edu/presdent.htm

    Just in case, the aspiring doctor (who did complete his SPM by the way) decides to pull the plug on his website, you can see the Google cache of the site here while it is still available:http://72.14.235.104/search?q=cache:BGYK8ciNh6YJ:www.eut.org.uk/+eut.org.uk&hl=en&ct=clnk&cd=1

    by:
    http://www.True-Leaders.com