Alamat blog

Pejabat YB Khalid Abdul Samad telah mengutarakan masalah SEO laman blog boss nya iaitu Khalid Abdul Samad.





-Pejabat YB Khalid Abd Samad- said...





Terima kasih atas komen Tuan Hasbullah Pit "Ref Malaysiakini" diletakkan pada tajuk kali ini utk kajian pihak kami keatas kapasiti enjin pencari Google 'mencari' blog ini dlm blogosphere kerana terdapat sedikit masalah pencarian - walaupun telah di index dlm Google. Sekarang lebih jelas sedikit kerana tidak keluar di Malaysiakini pun setelah hampir 12 jam. Mungkin Tuan boleh memberi pandangan utk memudahkan lagi pencarian di Google.

Harap maaf diatas kesulitan yg timbul. "Ref Malaysiakini" kini telah di keluarkan dari posting.

Malangnya dia telah tersalah berguru, dan menggunakan kaedah yang kurang beretika, untuk menyelesaikan masalah yang lain.

Masalah sebenarnya ialah SEO.
Blogawan wordpress ramai yang pakar SEO, saya bukan pakar SEO, tetapi tidaklah bodoh sangat sehingga tidak mengetahui apa-apa.

Bagaimana sesuatu nama boleh dikaitkan terus oleh google kepada sesuatu laman web atau blog?
Kalau hanya ada 1 laman blog Khalid Samad, dan semua pautan "Khalid Samad" ditudingkan ke situ, maka ianya mudah.

Akan tetapi perkara yang terjadi ialah ada banyak blog khalid Samad, akan tetapi yang rasmi adalah yang berURL http://khalidsamad-shahalam.blogspot.com

Akan tetapi, masoh lagi wujud laman blog "lama" dan tidak aktif dikenali sebagai blog "Khalid Samad".

http://khalidsamad.blogspot.com
http://khalidabdulsamad.blogspot.com
http://khalidabdsamad.blogspot.com

Google pening yang mana satu "Khalid Samad" sebenarnya?

"Khalid Abdul Samad" atau "Khalid Samad"?
Yang ini pun empunya diri perlu tentukan, nama komersil mana satu yang hendak digunakan, ada Abdul atau tidak.

Jika hendak mempopularkan http://khalidsamad-shahalam.blogspot.com, maka laman blog lama tidak aktif atau lupa katalaluan perlu dihapuskan dari dituding sebagai "Khalid Samad".

3 laman blog tidak aktif itu perlu ditukar URL, dan tidak mempunyai tajuk "Khalid Samad".
Maka ia akan lebih mudah untuk google tentukan yang mana satu "khalid samad".

Masalah yang timbul, berpunca dari banyaknya laman web / blog lain yang mentuding "Khalid Samad" ke laman blog yang sudah mati.

Jadi, Pejabat YB Khalid samad kena kesan siapa yang tuding ke laman blog yang salah.

google rentetan berikut.


link:http://khalidsamad.blogspot.com
link:http://khalidabdulsamad.blogspot.com
link:http://khalidabdsamad.blogspot.com


lakukan carian menggunakan enijn yang lain juga. beritahu secara manual bahawa URL sebenar ialah http://khalidsamad-shahalam.blogspot.com

Sebelum itu, tuan punya diri perlu tentukan, adalah alamat bagi Khalid Samad ialah sebegitu atau mahukan nama yang lebih mirip namanya seperti khalid.samad.my atau khalidsamad.my

kalau beli domain samad.my, boleh kongsi dengan Shahrir Samad.

seorang khalid.samad.my
seorang lagi shahrir.samad.my

Kalau sudah beli domain samad.my, barulah boleh digunakan pada blog sedia ada. Kaedahnya akan diceritakan kemudian.

Apa pun tanya boss dulu nak khalid.samad.my atau tidak, kalau mahu, YM "sameon" untuk beli domain, selepas itu YM sebolku, untuk belajar konfigurasi. Atau belajar sendiri.

Atas sebab teknikal, saya lebih prefer samad.my berbanding khalidsamad.my kerana mengikut hukum DNS, khalidsamad.my tidak boleh diCNAMEkan ke blogger. Kena tambah "www".

kalau daftar samad.my,  boleh masuk guna kedua-dua www.khalid.samad.my dan khalid.samad.my
seperti hasbullah.pit.my dan www.hasbullah.pit.my

Kasihan pula Afham kerana tak boleh masuk blognya tanpa www.




Berpusing!!!!!!

8 komen

  1. -Pejabat YB Khalid Abd Samad- // 11 Oktober 2008 6:36 PTG  

    Terima kasih kerana meluangkan masa utk menjawab pertanyaan pihak kami. Itulah 'masalah problem' yg telah ditemui kerana byk sgt penunding2 yg keliru sebenarnya.

    Pada awalnya ada beberapa pihak berniat baik utk membantu membangunkan blog YB Khalid dgn memuatkan berita2 berkenaan YB, tetapi tidak diketahui individunya. Terima kasih kami ucapkan. Walaubagaimanapun, sekarang blog2 tersebut tidak lagi diupdate dan ini telah menurunkan kebarangkalian utk Google menemui blog 'rasmi' YB Khalid Samad sekarang ini.

    Cuma saya ingin mendapat satu lagi pandangan Tuan, adakah dgn mendaftar domain, sbg contoh 'khalidsamad.my' akan membantu menyelesaikan masalah ini? Terima kasih.

  2. Amran // 11 Oktober 2008 11:09 PTG  

    hehe, sebol terima kasih sebab promote aku dan hosting www.zenpipe.com dalam blog ni :)

    tapi kalau khalidsamad.my nak boleh diforwardkan dengan 302 redirect ke www.khalidsamad.my

  3. rohaizad // 11 Oktober 2008 11:24 PTG  

    sebol, aku rasa aku boleh buat duit dari perkara nie. wahahaha... mari kita tawarkan khidmat SEO.

  4. Hasbullah Pit // 12 Oktober 2008 12:00 PG  

    -Pejabat YB Khalid Abd Samad-

    Tak berani jamin, kerana faktor nama adalah sebahagian daripada SEO.

    Faktor pautan lebih tinggi rasanya.

    Terdapat blog guna blogspot, ber SEO tinggi mungkin kerana tiada saingan lain.

    "Penarik Beca" "Jasindaily" "Mutaligat"

    Tapi kalau ada orang daftar penarikbeca.com atau penarikbeca.my , rasanya penarikbeca.blogspot.com akan kebawah.

    ambil contoh nuraflah.
    walaupun ramai buat pautan ke nuraflah.blogspot.com , tetapi bila cari nuraflah, nuraflah.com yang no 1.

    Anwaribrahimblog.com pun kalah pada anwaribrahim.com, walhal anwar punya blog bukan di anwaribrahim.com

    Jadi dalam kes Khalid samad, aku rasa macam terpaksa korban duit sikit untuk beli nama, demi membunuh laman2 yg mati itu .

  5. Hasbullah Pit // 12 Oktober 2008 12:10 PG  

    Amran:

    Pejabat YB Khalid dah contact?

    Tak ramai web/domain hosting company yg tau .my boleh guna di blogger.

  6. Hasbullah Pit // 12 Oktober 2008 12:36 PG  

    Rohaizad:

    Buat duit aku tak pasti pula, tapi dalam perang siber ini, aku rasa nak kena check satu2 SEO ahli politik PAS.

    "Khairul Faizi" masih lagi blog lama.

    Nasib baik "Kamarudin Sidek" SEO dia OK, walaupun nama URL tak menggambarkan nama komersil & nama komersil sebenarnya tidak sama dengan nama dalam IC.

  7. Amran // 12 Oktober 2008 2:28 PTG  

    sebol:
    Tak lagi. Tapi aku ada host juga blog muhamadtaib n rtc.com.my .Under reseller aku dia punya client.

  8. Extremist Thinker // 12 Oktober 2008 5:47 PTG  

    isa samad pun nak join.
    jd samad.my sgt mahal skang.
    kita tgk sape jd setinggan cyber dulu. hehe!

    bkk tender: rm1k